Beren Spotten in Finland - Boek je Beren Safari bij reisbureau Holmstock Travel - Als self-drive, fly-drive of als groepsreis. Boek nu

De bruine beer

Finland is voor een groot gedeelte arctisch gebied. Het is dan ook niet vreemd dat de bruine beer in deze regio wetenschappelijk Ursus Arctos arctos genoemd wordt.

Als je kennis wil maken met deze bruine rakkers in het wild, dan is de volgende informatie wellicht van interesse en kan je helpen bij het plannen van je vakantie of bij de omgang met deze dieren in het wild.

Finland Reizen inclusief BEREN SAFARI

Een 400KG Beer loopt geruisloos door het bos

Bruine beren spotten. Geef je ogen de kost!

Beren staan ​​bekend om hun vermogen om stil te bewegen en te lopen zonder veel geluid te maken, ondanks hun grote omvang. Deze stille beweging is te danken aan verschillende factoren:

 1. Dikke Vacht en Vetkussens: Beren hebben een dikke laag vacht en vet op de zolen van hun poten, wat kan helpen bij het dempen van het geluid van hun stappen. Deze bekleding fungeert als natuurlijke isolatie en schokdempers, waardoor het geluid bij het lopen wordt verminderd.
 2. Langzame en Bedachtzame Stappen: Beren bewegen doorgaans langzaam en bedachtzaam, vooral wanneer ze jagen of foerageren. Hun voorzichtige gang stelt hen in staat om hun poten voorzichtig op de grond te plaatsen, waardoor de impact en het geluid minimaal zijn.
 3. Zachte Pootkussens: De onderkant van de poten van een beer is bedekt met zachte, gewatteerde kussentjes die helpen bij een gelijkmatigere verdeling van hun gewicht. Deze kussentjes zorgen voor een zachtere landing en verminderen het geluid van hun stappen.
 4. Natuurlijke Aanpassing: Beren zijn solitaire dieren en vertrouwen op hun sluipvaardigheid om onopgemerkt bij prooi te komen of mogelijke bedreigingen te benaderen. Evolutie heeft beren met stillere bewegingen bevoordeeld, omdat het hun jachtsucces vergroot en de kans op het alarmeren van potentiële prooien vermindert.
 5. Spierbeheersing: Beren hebben sterke spieren en pezen in hun poten, waardoor ze de beweging van hun poten en ledematen effectiever kunnen controleren. Deze controle helpt hen om hun voeten zachtjes neer te zetten en te voorkomen dat takken breken of andere lawaaiige verstoringen optreden.
 6. Gevoeligheid voor de Omgeving: Beren hebben een uitstekend reuk- en gehoorvermogen, dat ze gebruiken om potentiële gevaren of kansen te detecteren. Hun scherpe zintuiglijke waarneming stelt hen in staat hun bewegingen aan te passen om geluid te minimaliseren in reactie op hun omgeving.

Het is de moeite waard op te merken dat hoewel beren stil kunnen bewegen, ze niet altijd volledig stil zijn. Ze kunnen nog steeds geluid maken als ze rennen, graven of andere activiteiten ondernemen die meer krachtige bewegingen vereisen. Hun vermogen om zachtjes te bewegen is echter een belangrijke aanpassing die hen helpt bij het jagen, foerageren en het vermijden van mogelijke bedreigingen in hun omgeving.

 • Unieke momenten beleven, bucket list item, berensafari om beren te spotten en te fotograferen. Beleef het op een self-drive of groepsreis bij reisbureau Holmstock Travel. Boek nu.
 • Beren cubs spotten en fotograferen in Finland. Veilig verblijven in een hide en op bearsafari gaan. Berensafari boeken doe je bij Holmstock Travel
 • Bruine beren spotten en fotograferen in actie in Finland. Dichtbij de Russische grens. Boek je experience vakantie bij reisbureau Holmstock Travel voor een gunstige prijs.

Beren, jaargetijden, voeding en het spotten

Het dieet van een bruine beer in Finland, zoals in andere noordelijke gebieden, is voornamelijk omnivoor en varieert seizoensgebonden. Bruine beren zijn opportunistische eters en hun dieet omvat een breed scala aan voedsel, afhankelijk van het seizoen. Hier is een overzicht van wat een bruine beer in Finland zou kunnen eten.

Daarbij is niet alleen het eetpatroon maar ook het gedragspatroon van interesse. Het gedrag bepaalt immers hoe de beer zich presenteert en daarmee ontwikkelt zich de basis van de motieven die je tijdens het beren spotten kunt fotograferen.


Lente (april tot juni):

 • Gras en Planten: In het vroege voorjaar komen bruine beren uit hun winterslaap als de vegetatie begint te groeien. Ze voeden zich met vers gras, zeggen en andere groene planten om hun energie aan te vullen na de lange winter.
 • Mieren: Bruine beren staan ​​bekend om het opgraven van mierennesten en het eten van zowel mieren als hun larven tijdens dit seizoen.

Zomer (juni tot augustus):

 • Bessen: Finland is overvloedig aan bessen zoals bosbessen, lingonberries en cloudberries. Bruine beren zijn bijzonder dol op deze vruchten en zullen actief naar ze op zoek gaan.
 • Kleine Zoogdieren: Beren kunnen ook jagen op kleine zoogdieren zoals knaagdieren, die een extra bron van eiwitten bieden.
 • Vis: In gebieden in de buurt van waterlichamen zullen bruine beren vissen op soorten zoals zalm en forel.

Herfst (september tot november):

 • Bessen: Beren blijven bessen eten tijdens het vroege deel van het herfstseizoen.
 • Noten en Eikels: In sommige beboste gebieden van Finland kunnen beren op zoek gaan naar noten en eikels die van bomen zijn gevallen.
 • Vis: Beren kunnen hun visactiviteiten intensiveren in de herfst, vooral tijdens het zalmseizoen.
 • Aas: Naarmate aas meer beschikbaar wordt, kunnen bruine beren aas vinden in de vorm van kadavers van grote dieren zoals elanden of herten.

Late herfst (november tot december):

 • Pre-hibernatievoeding: Bruine beren gaan een periode van hyperfagie in, waarin ze gulzig eten om vetreserves op te bouwen voor hun winterslaap. Tijdens deze tijd zullen ze een verscheidenheid aan voedsel consumeren, waaronder bessen, noten en aas.

Winter (december tot maart):

 • Winterslaap: Bruine beren in Finland gaan in de koudste wintermaanden in winterslaap. Tijdens de winterslaap eten ze niet en drinken ze niet, ze vertrouwen op hun opgeslagen vetreserves voor voeding.

Het is belangrijk op te merken dat bruine beren zich aanpassen en hun dieet kunnen aanpassen op basis van de lokale beschikbaarheid van voedsel. In gebieden waar menselijke voedselbronnen gemakkelijk toegankelijk zijn, kunnen beren ook een voorkeur ontwikkelen voor menselijk afval, wat kan leiden tot conflicten tussen mensen en beren. Natuurbehoudsinspanningen richten zich vaak op het minimaliseren van deze conflicten en het bevorderen van het natuurlijke dieet van beren om hun overleving en de gezondheid van het ecosysteem te waarborgen.


ADVIES: Laat nooit voedselresten of voedselverpakkingen achter in de natuur. Dieren kunnen verstrikt raken of zelfs stikken danwel ziek worden. In het geval van een zg. predator zoals de beer dat is, is het ook in je eigen belang om de beer niet aan te lokken met voor hem interessante geurtjes. Een onverwachte ontmoeting kan dan al snel uitgroeien tot een conflict en dan kan de beer alsnog gevaarlijk voor je worden.

Perfect gepositioneerde hides maken de beren safari veilig en leuk. Hier in het Finse bos, dicht bij de Russische grens staan de hides die je een close encounter met de bruine beer mogelijk maken. Reis en boek bij Holmstock Travel.

Beren veilig spotten

.. dat doe je met Holmstock Travel en de ervaren gidsen die je meenemen naar een veilige hide. Vanuit de hide kun je op je gemak kijken, spotten en fotograferen of filmen.

Lees meer over de BERENSAFARI

Contact form